Universiti Malaya (UM) menafikan khabar angin kononnya pihaknya sudah memutuskan untuk menutup Akademi Pengajian Islam cawangan Nilam Puri, Kelantan kononnya atas pertimbangan politik.


“Saya mengesahkan khabar berita itu tidak betul... memang tidak ada rancangan daripada mana-mana pihak untuk menutup (pusat asasi) Nilam Puri itu,” kata Timbalan Pengarah Akademi Pengajian Islam UM (APIUM) Prof Madya Muhd Muhiden Abdul Rahman.

Muhiden bagaimanapun memberitahu bahawa universiti sedang mengambil langkah-langkah perlu untuk memendekkan tempoh pengajian di pusat asasi tersebut dari empat semester ke tiga semester. Empat semester bersamaan dua tahun.

“Kemungkinan kekeliruan ini timbul kerana sekarang ini kita sedang membuat semakan kurikulum.

“Tempoh yang berjalan sekarang dua tahun atau empat semester, dalam semakan tersebut ada cadangan untuk memendekkan kepada satu semester menjadi tiga semester.

“Cadangan itu akan dilaksanakan pada 2012,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Akademi Pengajian Islam di Nilam Puri menyediakan kursus prapengajian Islam UM sejak 1981 hasil daripada pengambilalihan Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan oleh pusat pengajian tinggi itu.

Program Asasi Pengajian Islam merupakan program persediaan bagi pelajar-pelajar yang ingin melanjutkan pengajian mereka di peringkat Ijazah Sarjana Muda Syariah, Usuluddin, Pendidikan Islam, dan Pengajian Islam dan Sains di kampus utama Akademi Pengajian Islam UM di Kuala Lumpur.

Timbalan Pengarah (Ijazah Tinggi) APIUM Prof Madya Dr Ishak Suliaman turut menafikan khabar penutupan APIUM cawangan Nilam Puri.

“Saya sendiri sebagai Timbalan Pengarah ingin berkata bahawa kami (APIUM Kuala Lumpur) tidak pernah menerima surat hitam putih daripada pentadbiran sendiri mengenai isu penutupan Nilam Puri.

“Saya pun ingin bertanya daripada mana khabar ini timbul kalau ada surat hitam putih,” kata Ishak kepada The Malaysian Insider.
Malah kata Ishak, isu perpindahan dari Nilam Puri ke Kuala Lumpur tidak pernah dibawa dalam mesyuarat pengurusan akademi itu sendiri.

“Rasmi itu memang tidak ada sepanjang saya menjadi Timbalan Pengarah dua tahun ini.

“Kalau penutupan Nilam Puri adalah isu politik, ia akan turun ke bawah dan kita sendiri tahu secara rasmi.

“Sebenarnya kami (pentadbir) di APIUM tidak mempunyai kuasa autoriti untuk menutup Nilam Puri, itu di bawah bidang kuasa Naib Canselor,” ujarnya lagi.

Pun begitu, The Malaysian Insider diberitahu ura-ura penutupan Nilam Puri ini sudah wujud sejak 2001 atas pertimbangan politik.

APIUM khususnya di Nilam Puri turut disifatkan sebagai “kilang pembangkang” oleh pusat sedekad lalu. Pertubuhan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) dan Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (Gamis) yang dipimpin oleh mahasiswa-mahasiswa terbabit mulai dipantau di peringkat kampus dan nasional.
Ekoran itu, timbul ura-ura bahawa Menteri Pelajaran Tan Sri Musa Mohamad ketika itu bercadang mahu menutup pusat asasi agama dan bahasa Arab di negeri “serambi Makkah” tersebut walaupun dibantah beberapa kali oleh segelintir pensyarah serta mahasiswa aliran pengajian Islam sendiri.

Posted by SMM 25 November 2010

0 comments

Post a Comment

Subscribe here

'Kepada Cendekia Solidar' - Sajak A Samad Said Khas Buat SMM

Mahasiswa Bangkit !!!

Lagu Perjuangan

Perjuangan Mahasiswa

Program Mahasiswa

Program Mahasiswa

Twitter SMM

Suara AndaKolumnis

Followers