GOMBAK, 24 Jan: Sekitar 1 petang semalam, salah seorang urus setia program Mesyuarat Agung Tahunan terkejut terdapat kesan simbahan cat apabila sampai di pintu masuk pejabat operasi Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa (MPP UIA).

Insiden itu amat membimbangkan beliau sehingga memanggil Exco MPP yang lain. Setelah itu, laporan kepada pihak keselamatan UIA dibuat dan pentadbiran Hal Ehwal Pelajar (HEP).

Dr Asiah selaku Ketua HEP amat terkejut tindakan tersebut dan menganggap insiden itu sabotaj kepada MPP UIA.

Lebih mengejutkan dan menyedihkan apabila terdapat juga tulisan diconteng di dinding pintu masuk pejabat.
Kata-kat yang ditulis berupa carutan yang melampaui dihambur kepada MPP UIA.

Perkataan ‘f*ck’ dan ‘babi’ disembur dengan spray di atas dinding dengan mengutuk MPP UIA amat menyedihkan kerana tidak mencerminkan peribadi yang baik kepada warga UIA serta konsep Islamisasi yang diwar-warkan kepada semua komuniti.

Perbuatan menyimbah cat itu tidak ubah menyerupai ‘along’ yang menagih hutang kepada pemiutang dan amat memalukan jika dilakukan oleh golongan terpelajar.

Selain itu, kejadian ini juga disyaki berlaku apabila rentetan poster-poster makluman tentang Mesyuarat Agung Tahunan MPP UIA  turut menjadi mangsa sabotaj juga.

Poster-poster yang ditampal di sekitar UIA diconteng dengan tulisan ‘anti WUFI’. WUFI merupakan singkatan ‘We Unite For Islam’ yang menjadi trademark kepada Pro-M UIA.

Kedua-dua insiden itu dikaitkan dengan perasaan ‘kurang senang’ oleh pihak tertentu dengan prestasi yang memberangsangkan oleh MPP UIA yang diterajui oleh Pro-Mahasiswa.

Selain itu, insiden itu juga dikaitkan dengan ‘iri hati’ pihak tertentu kepada kumpulan Pro-M yang akan mengadakan mesyuarat agung pada hari ini yang mana akan mendapat sambutan baik dari seluruh mahasiswa UIA.

Setakat laporan yang diterima kes itu tidak dilapor kepada pihak polis lagi.

Posted by SMM 24 January 2011

1 Responses to Pejabat operasi MPP UIA disimbah cat merah

  1. tak patut student bt camtu kat mpp walaupun beza pendapat.
    sgt tak ber-educated lee.

     

Post a Comment

Subscribe here

'Kepada Cendekia Solidar' - Sajak A Samad Said Khas Buat SMM

Mahasiswa Bangkit !!!

Lagu Perjuangan

Perjuangan Mahasiswa

Program Mahasiswa

Program Mahasiswa

Twitter SMM

Suara AndaKolumnis

Followers